Gå direkt till innehåll
Kreativ återanvändning miljöberikar djuren på Kolmården

Pressmeddelande -

Kreativ återanvändning miljöberikar djuren på Kolmården

Kolmården arbetar aktivt med miljöberikning och återanvänder gärna material som till exempel uttjänta brandslangar och filtmattor från pappersindustrin för detta ändamål. Med en kombination av kretivitet och uppfinningsrikdedom skapas nya användningsområden för dessa produkter - och miljöberikning för Kolmårdens djur.

För att djuren på en djurpark ska må bra är det viktigt att de ges möjlighet att utföra sitt naturliga beteende. Som miljöberikningsansvarig på en djurpark gäller det därför att ha god artkunskap och veta hur djurens vilda artfränder lever och beter sig. Förutom att de olika djuren ska få sådant just de uppskattar och behöver, måste självklart anordningarna också utformas på ett sådant sätt att de inte kan bli en fara för djuren. Som ansvarig för miljöberikning gäller det inte minst, att också ha många nya, påhittiga och smarta idéer.

I Aparium på Kolmården råder full aktivitet med att bygga om och förbättra apornas anläggning. I det arbetet tar Kolmården till vara på och återanvända material som annars skulle slängas, som brandslangar. Kolmården har ett nära samarbete med räddningstjänsten som skänker sina förbrukade brandslangar till djurparken. Dessa brandslangar är utmärkta att använda i miljöberikningssyfte eftersom de är tillverkade av ett slitstarkt material som tål behandling av vassa horn, tänder och starka nypor. Slangarna utformning gör också att de är perfekta att klättra och hänga i. Med samma teknik som när man flätar en korg, har Rickard Andersson flätat en hängmatta av brandslang. Den färdiga hängmattan, ca 3x3 m stor, fästes sedan i berget inne hos schimpanserna i Aparium.

– Vad aporna nu gör med mattan ska bli spännande att se. Kanske använder de mattan som bro mellan bergen att springa över, att gunga i, att hoppa i eller kanske att sova i. Oavsett vilket är det alltid lika härligt att se vilken aktivitet det blir bland djuren när de får en ny miljöberikning, säger Rickard Andersson som är ansvarig för miljöberikning på Kolmården.

Inom pappersindustrin används stora dukar av filt vid papperstillverkningen. Dukarna, som är 40x150 m stora, byts ut ungefär varannan månad. Då passar Kolmården på att hämta ett par ton på det närliggande pappersbruket.

De dukar vi återanvänder från pappersindustrin är gjorda av ett material som har lämplig tyngd, är lagom hårt samt är hållbart. De passar till djuren och anläggningarna på Kolmården på flera olika sätt. Dukarna kan till exempel användas som en gigantisk kelp (=alg) till delfiner, som fransar att leka med i ett däck till tigrar, som duschdraperi till tapirer eller som siktskydd till antiloper. Användningsområdena är otaliga, berättar Rickard Andersson miljöberik-ningsansvarig på Kolmården.

För mer information
Rickard Andersson, ansvarig för miljöberikning på Kolmården 010-708 75 83 , rickard.andersson@kolmarden.com.

Foto och film
Besök http://bilder.parksandresorts.com/kolmarden/pincollection.jspx?collectionName=%7B7af9dcf8-4a5d-47ec-9136-c847cc0fa648%7D

Ämnen

Kategorier

Regioner


Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.

Kontakter

Cecilia Björling

Cecilia Björling

Presskontakt Informations- och pressansvarig Kolmården 010-708 7504

Relaterat innehåll

Kolmårdens tapirer äter nu långsammare

Kolmårdens tapirer äter nu långsammare

Kolmårdens Djurpark arbetar aktivt med miljöberikning och har nu utvecklat ett speciellt utfodringstråg till sina tapirer. I och med detta äter tapirerna nu långsammare, något som är mer naturligt för dem och som de mår bra av.