Pressmeddelande -
Kolmårdens tapirer äter nu långsammare
Kolmårdens Djurpark arbetar aktivt med miljöberikning och har nu utvecklat ett speciellt utfodringstråg till sina tapirer. I och med detta äter tapirerna nu långsammare, något som är mer naturligt för dem och som de mår bra av.
För att djuren på en djurpark ska må bra är det viktigt att de ges möjlighet att utföra sitt naturliga beteende. Ett sådant beteende handlar om mat. Många djurs aktiva tid består till stor del av att leta och hantera föda. Får till exempel tapirerna sin mat serverad direkt i en vanlig krubba äter de upp maten snabbt och effektivt. I det vilda söker tapiren efter sin mat och då tar det ofta mycket längre tid att äta motsvarande mängd föda. För att eftersträva tapirernas naturliga beteende har Kolmården hittat en lösning som fördröjer tapirernas ätande.
Utifrån tapirernas egenskaper, och inte minst med tanke på deras säregna snabel, har Kolmården utvecklat ett speciellt utfodringstråg. Tråget består av en träplatta där korta pinnar fästs stående i plattans botten. Föda serveras i tråget och tapirerna får böka runt pinnarna med sin snabel för att komma åt frön och blad. Den här lösningen gör att tapirerna äter långsammare.
– Vi byggde några olika varianter av utfodringstråg för att försvåra tillräckligt mycket för djuren att komma åt kraftfodret. Nu har vi hittat en modell som passar just tapir, säger Therése Höglin, djurvårdare till tapirerna på Kolmårdens Djurpark.
Att jobba med till exempel sådana här utfordringsrutiner kallas miljöberikning. För att kunna utföra miljöberikning på bästa sätt krävs att man ha god artkunskap och vet hur djurens vilda artfränder lever och beter sig.
– Miljöberikning syftar till att stimulera naturliga beteenden hos djur som vårdas av människan. Genom god planering av till exempel anläggningars utformning, djurgruppers sammansättning och utfodringsrutiner kan djuren i högre grad få utlopp för sina naturliga beteenden och må bra, säger Lovisa Häggström utbildningschef på Kolmårdens Djurpark.
Fakta om tapir
Klass: Däggdjur
Ordning: Uddatåiga hovdjur
Familj: Tapirer
Livsmiljö: Tropisk regnskog i Sydamerika
Föda: Löv, skott, kvistar, vattenväxter
Kroppslängd: 180 cm
Mankhöjd: 90 cm
Vikt: 180 - 250 kg
Dräktighetstid: 13 månader
Antal ungar:1/kull
Livslängd: 30 år
Hotstatus: sårbar
För mer information
Lovisa Häggström, utbildningschef på Kolmårdens Djurpark, 010-708 75 50, lovisa.haggstrom@kolmarden.com.
Foto & rörlig media
Besök, http://bilder.parksandresorts.com/kolmarden/pincollection.jspx?collectionName=%7B4ef19534-0575-4243-bdc9-5b006ba4982a%7D
Ämnen
Kategorier
Regioner
Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.