Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kolmården kommer på sikt att stänga delfinariet - fokuserar allt mer på hotade djurarter

I en situation där den biologiska mångfalden hotas världen över har Kolmården fattat ett strategiskt beslut om att fokusera allt mer på att bevara hotade djurarter. Som ett led i det arbetet kommer vi därför på sikt att stänga delfinariet. Nu inleds det viktiga jobbet med att hitta nya hem till delfinerna, ett arbete som kan ta flera år. Tills dess kommer delfinariet hålla öppet som vanligt.

Kolmårdens främsta uppdrag idag är utbildning, forskning och bevarande – där bevarandearbetet är viktigare än någonsin. Populationen av vilda ryggradsdjur har minskat med 68 % sedan 1970 och forskarna anser att vi nu kan stå inför ett sjätte massutdöende. Vi har därför fattat ett strategiskt beslut om att fokusera allt mer på att bevara hotade djurarter. De senaste åren har vi avslutat djurhållning av flera ohotade arter bland annat kronhjort, alpacka och vildsvin, samt tagit emot de hotade arterna damagasell, asiatisk klolös utter och nilvattenbock. Som ett led i det omställningsarbetet kommer vi nu att inleda en långsiktig avveckling av delfinverksamheten. Vårt största fokus framöver är att hitta nya hem till delfinerna, något som kan ta flera år.

– Delfinerna betyder mycket både för oss och våra besökare. Att avsluta delfinverksamheten var därför ett svårt beslut att fatta. Men i en situation där bevarandearbetet blir allt viktigare behöver vi göra ännu mer för hotade djurarter och därför är beslutet både rätt och viktigt. Vårt största fokus framöver kommer att vara att hitta nya bra hem till delfinerna, ett arbete som får ta den tid det tar, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

I dagsläget finns inga beslut om vart delfinerna kommer flyttas, utan nu kommer vi titta på och utvärdera alla olika möjligheter, ett arbete som kan komma att ta flera år. Vi är väldigt måna om att hitta bra hem till delfinerna och därför har vi ingen brådska i det arbetet. Till dess kommer våra delfinskötare och veterinärer fortsatt att ge delfinerna den goda omsorg, vård och berikning som de får idag. Och till dess kommer våra gäster också fortsatt kunna besöka delfinariet och föreställningen HOPE, där vi sprider kunskap om just hoten mot djuren i det vilda och vad vi människor kan göra för att förändra situationen.

Med anledning av dagens besked gällande delfinverksamheten kommer vi att hålla en pressträff på Kolmårdens djurpark idag kl.10.00. Föranmälda journalister är välkomna att delta och anmälan sker per mail till annika.troselius@parksandresorts.com. Uppsamling sker vid Vildmarkshotellets entré kl. 09.45.

För mer information kontakta Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, på telefon 0708-580050 eller annika.troselius@parksandresorts.com. För pressbilder besök vår Bildbank https://mediabank.parksandresorts.com

OM DELFINVERKSAMHETEN PÅ KOLMÅRDEN
Kolmårdens delfinarium öppnade 1969 och sedan starten har vi välkomnat väldigt många barn och vuxna som har lärt sig mer om delfiner och deras levnadsförhållanden. Sedan 2013 har även hotet mot den biologiska mångfalden varit en självklar del i föreställningen, där vi utformat föreställningen för att informera våra besökare om hoten mot djur och natur i det vilda och vad vi människor kan göra för att förändra situationen.

Idag har vi 12 delfiner på Kolmården, där 9 av delfinerna är födda hos oss:
Guama – ca 40 år (kom till Kolmården från annan park)
Nephele – ca 39 år (kom till Kolmården från annan park)
Cecil– 37 år (kom till Kolmården från annan park)
Ariel – 25 år (född på Kolmården)
Lyra – 22 år (född på Kolmården)
Luna – 21 år (född på Kolmården)
Fenah – 13 år (född på Kolmården)
Pärla – 9 år (född på Kolmården)
Peach – 6 år (född på Kolmården)
Finn – 4 år (född på Kolmården)
Alana – 3 år (född på Kolmården)
Neptun – 3 år (född på Kolmården)

OM KOLMÅRDENS BEVARANDEARBETE
Kunskapen om djur och natur minskar för varje generation och människan är just nu det största hotet mot jordens arter på grund av bland annat miljöförstöring, krig, tjuvskytte och skövling. Populationen av vilda ryggradsdjur har minskat med 68 % sedan 1970 (Källa: WWF, Living Planet Report 2020 (https://www.wwf.se/rapport/living-planet-report/) och forskarna anser att vi nu kan stå inför ett sjätte massutdöende. Därför är djurparkers viktigaste uppdrag att utbilda våra besökare, forska kring djur och natur och bevara hotade djurarter.

Bevarandearbetet är ett långsiktigt och komplicerat arbete, men kan grovt delas upp i tre områden:
- att hålla arten livskraftig, både i det vilda och i djurparker världen över där arterna fungerar som en back-up.
- beskyddande och återställande av djurens naturliga levnadsmiljöer.
- återintroduktion av hotade arter till naturen.

Inom ramen för Kolmårdens bevarandearbete håller vi både hotade djurarter i parken, stödjer bevarandeprojekt i det vilda och när tillfälle ges är vi också delaktiga i återintroduktionsprojekt.

Bevarande av djurarter i djurparken
Vilka djur som är och kommer bli hotade är inte en enkel fråga. Att märka och räkna hur många djur som finns av en specifik art är både komplicerat och kostsamt. Stiftelsen Kolmården Foundation finansierar delvis eller helt flera sådana projekt, bland annat för Jättehavsörn och Grevyzebra. Hoten mot olika arter kan förändras över tid och även en livskraftig art kan drabbas av ex naturkatastrofer, krig, bränder, skogsskövling mm. Därför är bevarandearbetet ett ständigt pågående och långsiktigt arbete. I samarbete med olika bevarandeprojekt ser vi successivt över vilka djur vi håller och vilka behov som finns, där målet är att vi ska göra mer för fler hotade arter. Några arter har överlevt tack vare att det finns djur kvar i olika djurparker, till exempel Visent och Davidshjort.

Sedan 2018 har vi inlett avveckling av följande ohotade arter:
Kronhjort, Alpacka, Varg, Brunbjörn, Vildsvin, Gråsäl, Knubbsäl och Axishjort. 2022 inleds avveckling av delfin.

Sedan 2020 har vi tagit in följande hotade arter:
Bongoantilop, Asiatisk klolös utter, Jättehavsörn, Nilvattenbock och Damagasell.

Följande arter finns på Kolmården som är nära hotade, sårbara eller har hotstatus
Addaxantilop, Amurtiger, Asiatisk klolös utter, Asiatisk elefant, Bongoantilop, Davidshjort, Damagasell, Dhole, Falk, Gorilla, Giraff, Grevyzebra, Jättehavsörn, Kulan, Kärrsköldpadda, Lejon, Lechwevattenbock, Mara, Marknäshornsfågel, Nandu, Nilvattenbock, Noshörning, Röd panda, Schimpans, Skogshund, Snöleopard, Soldatara, Takin, Tapir, Visent och Vithandad gibbonapa.

Bevarandearbete i det vilda
Kolmården Foundation stöttar följande bevarandeprojekt:
The Lowland Tapir Conservation Initiative – skyddar tapirer och deras habitat i Brasilien som bland annat är hårt utsatta av skogsbränder.
Soldatara – jobbar med bevarandearbete och skogsplantering i Mexiko.
BirdsRussia – jobbar med bevarande och forskning kring jättehavsörnar.
Red Panda Network – Skyddar och bevarar den röda pandan och dess habitat i Nepal.
Phoenix Found – skyddar och bevarar amurtigrar i Ryssland.
Snow Leopard Trust – skyddar och bevarar snöleoparderna i Mongoliet.
Marwell Wildlife – skyddar och bevarar grevyzebrorna i Kenya.
Project Ngulia – skyddar och bevarar spetsnoshörningarna i Kenya.
Wildlife Conservation Society Nigeria – skyddar och bevarar Cross river-gorillan samt Nigeria-Kamerun-schimpanser i Nigeria.
Mabula Project – skyddar och bevarar marknäshornsfågeln i Sydafrika.

Återintroduktionsprojekt
Eftersom ett av de största hoten mot djuren i det vilda handlar om förlust av deras naturliga levnadsmiljöer, är det mycket som ska till innan man kan återintroducera djur i det vilda. Men lyckligtvis får vi ibland möjlighet till det redan idag. Kolmården har varit med om att återinföra bland annat addaxantiloper i Marocko och Tunisien, visenter i Rumänien samt berguvar och myskoxar i Sverige. Senast 2021 var Kolmården delaktiga i ett projekt för att återintroducera visenten i det vilda, då vår visenttjur Knock släpptes ut i Azerbajdzjan i samarbete med WWF. Allt detta sker inom ramen för bevarandeprojekt för respektive art.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Djurparkens viktigaste uppdrag är utbildning, forskning och bevarande och Kolmården är medlem i Svenska Djurparksföreningen så väl som den europeiska branschorganisationen EAZA. Intill parken ligger Vildmarkshotellet, ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

Kontakter

Cecilia Björling

Cecilia Björling

Presskontakt Informations- och pressansvarig Kolmården 010-708 7504