Gå direkt till innehåll
Kolmården Foundation stöttar ukrainska djurparker och fem nya bevarandeprojekt

Pressmeddelande -

Kolmården Foundation stöttar ukrainska djurparker och fem nya bevarandeprojekt

Kolmårdens insamlingsstiftelse Kolmården Foundation fick in hela 850 000 kr i donationer från djurparkens gäster, privatpersoner och företag under 2021 - en rekordsumma. Utöver de insamlade medlen donerar Kolmården även 1 miljon till stiftelsen. Tack vare alla våra gäster som kommer till oss och privatpersoner som skänkt pengar har vi nu möjlighet att utöka vårt bevarandearbete och kunna hjälpa ännu fler hotade djur i det vilda. Nytt för i år är att stiftelsen bidrar till insamlingen för ukrainska djurparker samt stöttar ytterligare fem nya bevarandeprojekt; nätgiraff i Kenya, skogshund i Argentina, damagasell i Marocko, nordafrikansk struts i Niger och lejon i Senegal.

Under 2021 har insamlingsstiftelsen Kolmården Foundation fått in hela 850 000 kr i donationer från djurparkens gäster, privatpersoner och företag. Utöver det skänker Kolmården även 1 miljon till stiftelsen, vilket innebär att de totala insamlade medlen blir en rekordstor summa på 1 850 000 kr. Utöver de tio bevarandeprojekt vi stödjer sedan tidigare, har vi därför i år möjlighet att stötta ytterligare fem projekt; nätgiraffer i Kenya, skogshund i Argentina damagaseller i Marocko, nordafrikansk struts i Niger och lejon i Senegal. Totalt kommer Kolmården Foundation nu att stötta 15 olika projekt världen över för att skydda hotade djur och bevara den biologiska mångfalden. Kolmården kommer även att öka sitt engagemang för skyddandet av röd panda, genom att även i år plantera 10 000 träd för att utöka skyddet av deras naturliga levnadsmiljö i Nepal.

– Djurparkernas uppdrag har förändrats över tid och har aldrig varit så viktigt som idag. Mot bakgrund av att den biologiska mångfalden är så hotad så har bevarandearbetet blivit alltmer akut. Vi på Kolmården vill, och ska, göra allt vi kan för att hjälpa till i det arbetet, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Kolmården Foundation gör även en extra utbetalning till Europeiska djurparksföreningen EAZAs insamlingsfond för att stötta djurparkerna i Ukraina.

– Vi kontaktade EAZA för att höra vad vi kan göra för djurparkerna i Ukraina. EAZA samordnar insatserna och det är flera djurparker i Europa som samarbetar för att hjälpa djuren och djurvårdarna. Vi får täta rapporter från EAZA om vad de behöver i stunden och i dagsläget är det viktigast med ekonomiskt bistånd så att de kan köpa in mat och betala löner. Det är en enorm uppgift att samordna detta och Kolmården, liksom många andra djurparker, försöker på alla sätt bistå med det vi kan, fortsätter Christine Karmfalk.

    För mer information kontakta Cecilia Björling, informationsansvarig på Kolmården, på telefon 076-100 38 75 eller cecilia.bjorling@parksandresorts.com. För pressbilder besök vår Bildbank https://mediabank.parksandresorts.com.


    KOLMÅRDEN FOUNDATION
    Under 2021 samlade Kolmården Foundation totalt in 1 850 000 kr (2020: 740 000 kr) och stöttar följande bevarandeprojekt:

    Nytt projekt 2022! Giraffe Conservation Foundation – utbildningsprojekt för skolbarn i Kenya kring nätgirafferna och vikten av att skydda deras ekosystem.

    Nytt projekt 2022! WildCare Institute – Saint Louis Zoo - ett projekt för att stötta lokala markägare inom en fredad skogskorridor i Argentina. Området skyddas från skogsskövling samtidigt som markägarna får hjälp att bruka skogen på ett hållbart sätt. Genom att freda skogen binds koldioxid och levnadsutrymme för skogshund och andra arter fredas.

    Nytt projekt 2022! Estación Experimental de Zonas Aridas – övervakar och skyddar damagaseller i ett reservat i Marocko.

    Nytt projekt 2022! Sahara Conservation Fund – ger stöd till uppfödning och utplacering av den hotade nordafrikanska strutsen i Niger.

    Nytt projekt 2022! Projektet Panthera – jobbar för att bättre kunna bevaka och skydda ett område för lejon i Senegal.

    The Lowland Tapir Conservation Initiative – skyddar tapirer och deras habitat i Brasilien som bland annat är hårt utsatta av skogsbränder.

    COVIDEC A.C – ett forskningsprojekt för att kartlägga soldatarornas antal, häckningsplatser och födotillgång i Mexiko.

    BirdsRussia – jobbar med bevarande och forskning kring jättehavsörnar i Ryssland.

    Red Panda Network – skyddar och bevarar den röda pandan och dess habitat i Nepal.

    Phoenix Found – skyddar och bevarar amurtigrar i Ryssland.

    Snow Leopard Trust – skyddar och bevarar snöleoparderna i Mongoliet.

    Marwell Wildlife – skyddar och bevarar grevyzebrorna i Kenya.

    Project Ngulia – skyddar och bevarar spetsnoshörningarna i Kenya.

    Wildlife Conservation Society Nigeria – skyddar och bevarar Cross river-gorillan samt Nigeria-Kamerun-schimpanser i Nigeria.

    Mabula Project – skyddar och bevarar marknäshornsfågeln i Sydafrika.

    Ämnen

    Kategorier


    Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Djurparkens viktigaste uppdrag är utbildning, forskning och bevarande och Kolmården är medlem i Svenska Djurparksföreningen så väl som den europeiska branschorganisationen EAZA. Intill parken ligger Vildmarkshotellet, ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

    Kontakter

    Cecilia Björling

    Cecilia Björling

    Presskontakt Informations- och pressansvarig Kolmården 010-708 7504

    Relaterat innehåll

    Rekordsumma till Kolmården Foundation - nu ska fler bevarandeprojekt stöttas

    Rekordsumma till Kolmården Foundation - nu ska fler bevarandeprojekt stöttas

    Kolmårdens insamlingsstiftelse Kolmården Foundation har fått in hela 850 000 kr i donationer från djurparkens gäster, privatpersoner och företag under 2021 - en rekordsumma. Utöver de insamlade medlen donerar Kolmården även 1 miljon till stiftelsen. Tack vare årets stora summa på totalt 1 850 000 kronor har vi nu möjlighet att stötta fler bevarandeprojekt för hotade djur och arbetet med att välja