Pressmeddelande -
Giraffen Garp på Kolmården tränas inför blodprovstagning
Kolmården arbetar aktivt med hanteringsträning av sina djur. Giraffen Garp tränas just nu för att veterinären ska kunna ta blodprov på honom, på hans alldeles egna villkor. Hanteringsträningen ger inte bara ökad säkerhet för djur, djurvårdare och besökare – den gör även att djurens välmående tilltar.
Av girafferna på Kolmården är det giraffen Garp som är först ut att hanteringstränas. Detta mycket beroende på att han själv visat sig nyfiken och intresserad av träningen. Fokus ligger på att lära honom att förflytta sig så som djurvårdarna önskar och indikerar samt att han ska lära sig att stå still. Målet med träningen är att man så småningom ska kunna ta blodprov på honom utan att sövning behövs.
Då Garp står som djurvårdaren önskar och indikerat, visslar djurvårdaren i en pipa som för Garp betyder att han gjort alldeles rätt. Garp belönas med det han tycker om, som till exempel sin favoritföda samt klapp och kel av tränaren. All träning bygger på positiv förstärning. Träningen görs stegvis och nästa steg, då Garp lärt sig att hitta rätt position, är att Garp får vänja sig vid att djurvårdarna trycker och klämmer honom på halsen – det vill säga det område där blodprov brukar tas. Tryckandet och klämmandet kommer så småningom att övergå till kontakt med tunna, vassa före mål och slutligen en nål.
– Under hanteringsträning kommer jag som djurvårdare Garp närmare. Jag får bättre förståelse för honom som individ och kan därmed anpassa träningen ännu bättre efter just hans förutsättningar, säger Lisa Kindahl, djurvårdare på Kolmården.
Djurvårdarna på Kolmården har även påbörjat hanteringsträning av girafferna Samani och Johanka. Målet är att alla giraffer på Kolmården ska hanteringstränas. De flesta andra arter på Kolmården ingår i det hanteringsträningsarbete som aktivt pågår.
– När vi planerar hanteringsträningarna utgår vi alltid ifrån djurartens behov och förutsättningar. Hanteringsträning betyder helt enkelt att vi lär djuren att ingå i sin egen förebyggande hälsovård samt att djuren tränas så att den dagliga verksamheten ska vara så lätt och smidig som möjligt för både djuren och djurvårdarna. I vissa fall handlar det om att träna djuren så att det blir enklare att ge dem medicinsk behandling eller för att ta ett nödvändigt prov och i andra fall att få djuren att förflytta sig från platsen A till B på ett enkelt, smidigt och säkert sätt. Det kan också vara så enkelt att vissa djurarter behöver tränas i att vara nära människor, säger Pernilla Mosesson, träningsansvarig på Kolmården.
För mer information
Lisa Kindahl, djurvårdare på Kolmården, 010-708 75 93, lisa.kindahl@kolmarden.com. Pernilla Mosesson, träningsansvarig på Kolmården, 010-708 72 12, pernilla.mosesson@kolmarden.com
Bilder och film
För bilder och film, besökhttp://bilder.parksandresorts.com/kolmarden/pincollection.jspx?collectionName=%7B1d176490-3378-4a5b-9e27-1dfa49b92cb4%7D
Ämnen
Kategorier
Regioner
Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.