Gå direkt till innehåll
Fritidsbåtars ekolod – ett hot mot tumlaren.

Pressmeddelande -

Fritidsbåtars ekolod – ett hot mot tumlaren.

Ekolod och ”fishfinder sonar” har ökat kraftigt i popularitet bland vanliga fritidsbåtar. Vad de flesta inte vet är att de ljud som ekoloden sänder ut kan vara enormt störande för de marina däggdjur som redan lever i en kraftigt bullerförorenad livsmiljö, t.ex. tumlare och sälar.

Många sätter på ekolodet av ren rutin samtidigt som man startar motorn eller hissar seglen och låter det sedan vara på tills båten förtöjs vid hemmabryggan eller i gästhamnen.

-Jag skickar ut en vädjan till båtfolket att värna om tumlare och sälar genom att stänga av ekolodet eller din fishfinder när de inte behövs. Färdas du i en farled och har koll på ditt sjökort är du säker ändå och kan enkelt undvika grynnorna, säger Mats Amundin, forskare och Senior Advisor på Kolmården, men tillägger att den som är ute och fiskar eller ska lägga till vid en fin strand och vill undvika grundstötning självklart ska ha ekolodet/fishfindern på. Allra bäst är det om du väljer utrustning som använder frekvenser över 200kHz då tumlarna inte hör dessa och alltså helt och hållet slipper detta extra oljud.

Kolmården har nyligen avslutat ett stort EU-projekt (www.sambah.org) som undersökte förekomsten av tumlare i Östersjön. Man använde en ny inventeringsmetod som baserades på att registrera tumlarnas ekolodsljud. Forskarna hade alltså ett tydligt fokus på undervattensbuller och kunde konstatera att tumlarnas miljö lider av kraftig bullerförorening.

Mer om ekolod:

Det finns olika typer av ekolod på marknaden. De traditionella sänder ut korta pulser av rena toner, ofta en puls per sekund. Ekot som studsar tillbaka från botten eller fiskar omvandlas till en bild på skärmen, som visar djupet och i någon mån hur starkt ekot är. Huvuddelen av ljudet riktas rakt ner, men spridningsvinkeln varierar och den blir större när båten rullar i vågorna eller segelbåten lutar på grund av vinden. De flesta ekolod sänder ut två olika frekvenser, ofta en låg, som tränger djupt ner i vattnet – det kan vara antingen 50 eller 80 kHz – och en högre, som ger bättre detaljåtergivning – det kan t.ex. vara 130kHz eller 200kHz. Man kan växla mellan dessa två eller sända dem samtidigt. Alla dessa frekvenser, utom 200kHz, ligger inom tumlarens hörområde; den hör som allra bäst mellan 100kHz och 150kHz. Sälen hör bra upp till 50-60kHz.

För mer information, kontakta Mats Amundin, forskare/Senior Advisor Kolmården 010-708 7547, mats.amundin@kolmarden.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.

Kontakter

Cecilia Björling

Cecilia Björling

Presskontakt Informations- och pressansvarig Kolmården 010-708 7504