Gå direkt till innehåll
Forskning på Kolmården om delfiners akustiska landmärken

Pressmeddelande -

Forskning på Kolmården om delfiners akustiska landmärken

På Kolmården pågår just nu ett forskningsprojekt för att undersöka om, och i så fall hur, delfinerna använder så kallade CPOD’ar (Continuous POrpoise Detector) som akustiska landmärken. Dessa instrument har, förutom sitt forskningssyfte, dessutom en viktig roll i miljöberikningen för delfinerna.

Delfiner kan skapa sig en bild av sin omgivning med hjälp av ekolokalisering eller sonar. De alstrar ultraklickljud inuti blås­hålet, vilka riktas framåt i en smal ”stråle”. Om ljudet träffar ett föremål i vattnet, studsar det tillbaka som ett eko, som delfinerna kan höra med sin oerhört skarpa hörsel. De kan sedan forma en mental bild av föremålet och avgöra avstånd, stor­lek, form och material. I havet kan fasta föremål såsom klippor, tångruskor och fartygsvrak användas som akus­tis­ka landmär­ken som hjälper delfinerna att orientera sig. CPOD’arna, som innehåller luft, ger tydliga ekon till delfinerna.

- Ekolokalisering är enormt viktig för delfinerna. Att förse Kolmårdens delfiner med dessa sonarmål i bas­sän­ger­na och på så sätt utveckla ”ljudlandskapet”, är en viktig miljöbe­rik­ning för dem, säger Mats Amundin forskningschef på Kolmården.

Syftet med projektet är att undersöka om, och i så fall hur, Kolmårdens delfiner använder CPOD:ar som akustiska land­­märken. Längst upp på CPOD’arna sitter en undervattensmikrofon som registrerar delfinernas klick­ljud, vilka lag­ras på ett minneskort. Samtidigt dokumenterar webbkameror hur delfinerna rör sig i bassängen. Inspel­ning­arna av delfinernas rörelser ska sedan jämföras med CPOD’arnas klickregistreringar, för att om möjligt reda ut vilka navi­geringsstrategier som delfin­erna använder. Detta ska sedan guida oss i vidareutvecklingen av den akustiska miljön. CPOD:arna som används i forskningen har tidigare använts för att detek­tera tumlare i Öster­sjön i SAMBAH-projek­tet (Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour Porpoise, www.sambah.org), så de får i och med detta projekt ytterligare ett användningsområde i forsk­ningens tjänst.

- Varje detektor registrerar ca 1 miljon sonarklickar per vecka, så det är tydligt att delfinerna verkligen använder sitt ekolod. Vi har hittills hittat en mycket intressant dygnsvariation i ekolokaliseringen, med en tydlig viloperiod från det att tränarna går hem kl 17 och fram till ca 2 på natten. Då ökar sonaraktiviteten drastiskt och det håller i sig till långt in på förmiddagen. Under eftermiddagen ekolodar delfinerna fortfarande mycket, men på något lägre nivå, säger Laura van Zonneveld Mastersstudent vid Linköpings Universitet.

Forskningsprojektet utförs av Laura van Zonneveld, student på Mastersprogrammet “Applied Ethology and Animal Biology” vid Linköpings Universitet och Mats Amundin, som är forskningschef på Kolmården, är hennes handledare.

För mer information
Laura van Zonneveld, student på Mastersprogrammet “Applied Ethology and Animal Biology” vid Linköpings Universitet, 076-292 76 25, lauva117@student.liu.se .
Mats Amundin, forskningschef på Kolmården och Lauras handledare, 010-708 75 47, mats.amundin@kolmarden.com

Bilder
Besök, http://bilder.parksandresorts.com/kolmarden/pincollection.jspx?collectionName=%7B93923b6c-271b-417d-abba-b1f0b1aa1d63%7D

Ämnen

Kategorier

Regioner


Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.

Kontakter

Cecilia Björling

Cecilia Björling

Presskontakt Informations- och pressansvarig Kolmården 010-708 7504