Gå direkt till innehåll
 Ännu en lyckad delfinfödsel på Kolmården

Pressmeddelande -

Ännu en lyckad delfinfödsel på Kolmården

Delfinkalven som föddes på Kolmården i januari har fått ett litet syskon. Det är den erfarna mamman Ariel som har nedkommit med en 15 kilo tung och 1 meter lång kalv som fått namnet Alana. Kalven, som är en hona har den första tiden noggrant studerats av djurvårdare, forskare och veterinärer och är enligt delfinexperterna i mycket god form.

Det var natten till den 9 juni som djurvårdare och veterinärer samlades i delfinariet för att följa födseln av honan Ariels kalv. På Kolmården lever delfinerna ett rikt socialt liv i en väl fungerande familjegrupp och mamma Ariel, 21 är själv född i delfinariet. Födseln gick precis som planerat och nytillskottet vägde vid födseln cirka 15 kilo, var 1 meter lång och har nu fått namnet Alana. Som de flesta delfinkalvar föddes Alana med sjärtfenan först, en anpassning för att snabbt kunna simma upp till ytan för att andas luft.

-Som djurvårdare får man en mycket nära relation till delfinerna och därför känns det fantastiskt att få uppleva ännu en lyckad födsel tillsammans med flocken. Att delfinerna får ungar är ett av flera tecken på välmående bland djuren och ungarna som föds bidrar starkt till flockens trivsel, säger Filip Johansson, delfintränare och djurchef på Kolmården.

Den första tiden spenderas nära mamma i en särskild BB-bassäng i delfinariet, speciellt utformad för delfinkalvar. Här följs digivning, andning och kalvens utveckling noggrant av djurvårdare, forskare och veterinärer. Det har nu gått en tid sedan födseln och de mest kritiska veckorna för en nyfödd delfin har passerat. Den samlade bedömningen från delfinexperterna är att den nyfödda kalven är i god form och redo att träffa de andra delfinerna. Nu får också gästerna möjlighet att få se Alana simmandes sida vid sida med mamma Ariel.

Födseln av Alana betyder inte bara mycket för delfinerna och djurvårdarna på Kolmården. Alana kommer också bli en viktig del i arbetet för att rädda vilda delfiner från utrotning. Kolmården arbetar för att inspirera parkens gäster till ett livslångt engagemang för djuren i haven. Dessutom deltar man aktivt i forskning och bevarandeinsatser för att lösa de problem som delfinerna och världshaven ställs inför.

-Varje år dör tusentals delfiner när de drunknar i fiskenät i de allt mer nedskräpade haven. Kolmårdens delfiner har spelat en viktig roll för forskarna i arbetet med att utveckla tekniska lösningar som varnar delfinerna för fiskenät. Just nu används en lösning från Kolmården utanför Brasiliens kust med goda resultat, säger Filip Johansson, delfintränare och djurchef på Kolmården.


Fakta: Delfinerna på Kolmården

På Kolmården bor idag tio flasknosdelfiner.

Mamma är Ariel 21, född på Kolmården.

Pappa är David, 13, född i en Spansk djurpark.

Halvsyskonet Finn, född på Kolmården i januari i år. 

För mer information, kontakta gärna:

Filip Johansson, Djurchef 010-708 7567 filip.johansson@kolmarden.com

Rickard Sjödén, Pressansvarig 010-708 7536 rickard.sjoden@kolmarden.com

Bilder: http://kolmarden.com/mediabank

Ämnen

Regioner


Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande koncern inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.

Kontakter

Cecilia Björling

Cecilia Björling

Presskontakt Informations- och pressansvarig Kolmården 010-708 7504